Mi az a TDK? Kik pályázhatnak? Hogyan?

A TDK, azaz a Tudományos DiákKör nagy hagyományokra nyúlik vissza. A diákköri tevékenység és céljai részletesen olvashatóak az Országos Tudományos Diákköri Tanács honlapján, valamint az ELTE-TTK Tudományos Diákköri Szervezet Működési Szabályzatában. Röviden: A TDK lehetőség arra, hogy már diákként tudományos kutatómunkában vegyél részt.

Egy TDK-pályázat megírásának a szokásos menete a következő: Ha van olyan téma, vagy tantárgy, ami különösen is érdekel, akkor keresd meg az előadóját, vagy a gyakorlatvezetőt, vagy bárki mást, aki foglalkozik vele. Előfordulhat, hogy egy másik tanárhoz irányítanak, aki járatosabb az alterületben. Ha sikerült megfelelő témavezetőt találnod, akkor tőle kérhetsz mind szakirodalmat, mind gondolkodásra szánt problémát.

A TDK dolgozatok benyújtási határideje általában minden év október eleje. A pontos időpontokról és a benyújtás módjáról a hivatalos hirdetményekről tájékozódj! A dolgozathoz a témában járatos bírálóktól vélemyényezést is kell mellékelni, így semmiképp sem érdemes az elkészítést az utolsó pillanatokra hagyni. A kari TDK-konferenciára általában novemberben kerül sor. Idén a jelentkezési határidő október közepén, a konferencia november elején lesz. Az Országos Diákköri Konferencia pedig a tavasz folyamán kerül megrendezésre.

Az OTDK-ra olyan dolgozatokat küldenek tovább, amiket nemzetközi folyóiratban publikálni lehet. Már megjelent cikkel is lehet pályázni. A dolgozat nyelve angol is lehet.