EGEA Budapest

Experience geography, explore Europe!

Az European Geography Association (vagy röviden EGEA) egy egész Európát átszövő szervezet, amely földrajz és földtudományi szakos hallgatóknak nyújt lehetőséget arra, hogy megismerjék Európa országait, és azt, hogyan zajlik ezen ágazatok oktatása, milyen kérdésekkel foglalkoznak más egyetemeken, és kiépítse széleskörű kapcsolatait. Ennek elérése érdekében tagjai kongresszusokat, tudományos konferenciákat, nemzetközi vagy nemzeti csereeseményeket, különböző szakmai és szabadidős eseményeket szerveznek.

1987-ben merült fel a szervezet elindításának ötlete, egy évvel később, 1988-ban pedig hivatalossá is vált. Központja Utrechtben található. A tagszervezetek listája azóta folyamatosan bővül, így mára több mint 90 városban van jelen az EGEA. 4 földrajzi régióra lehet felosztani: Északi és Balti; Keleti; Nyugati; illetve EuroMed (Dél-Európai) régióra. Egy városban egy entitás létezhet.

Az EGEA Budapest jelenlegi formájában 2012 óta létezik. Tagjává válhat minden földrajz- és földtudományi alap-, illetve mesterszakos hallgató.
Na de miért is érdemes az EGEA csapatába bekerülni? 😉
Először is, az EGEA tényleg egy nagy család, ahol különböző embereket és kultúrákat ismerhetünk meg. Egy-egy esemény alatt barátságok alakulhatnak ki, tanulásra és szórakozásra is adódik lehetőség, valamint nyelvtanulás szempontjából is rendkívül hasznos. Minden tagnak lehetősége nyílik számos eseményen részt venni. A legnépszerűbbek, és amelyek a jó kapcsolatok alapjait képezik, a cserék. Idén eljutottunk Lengyelországba, Zürichbe, és Bordeaux-ba, mind a három életre szóló élményeket hozott mindenki számára.
Évente legalább 200 eseményt hirdetnek meg az egy napostól kezdve az egy héten át tartóig, melyeknek témája is teljesen különböző. Vannak, melyek a tudományra fókuszálnak, de akadnak olyanok is, melyek a sporttevékenységeket, vagy a kulturális ismereteket helyezik előtérbe. (Scientific Conference, Catalan Experience, Conquer the Transylvanian Alps). Az EGEA legnagyobb eseményei a kongresszusok. Évente 5 kongresszust szerveznek, a Nyugati, Keleti, Északi, Balti és a Mediterrán kongresszust a tavaszi, a legnagyobbat, az Éves Kongresszust pedig az őszi félévben. Ezeken tudományos és szabadidős programok egyaránt jelen vannak. A kongresszusokon való részvételt az ELTE is támogatja, leadható ösztöndíj erre a célra!
Végül, egyetemünk támogatja a kongresszusokon való részvételt, lehetőség van a költségek visszatérítésére is az Egyszeri tanulmányi versenyeken és konferenciákon való részvétel támogatása kérvénnyel. Még több információ elérhető a hivatalos honlapon: 

Ha bármi kérdésed van az EGEA-val kapcsolatban, akkor írj a budapest@egea.eu címre, vagy keresd a kapcsolattartóinkat, Takács Alex-et és Kovács Ábel-t.
Látogasd meg a budapesti entity Facebook oldalát: https://www.facebook.com/Egea.Budapest