Neptun

Segítség a tárgyfelvételhez

Sikeresen letöltötted az oldalról a tantervedet (http://to.ttk.elte.hu/alapszakos-tantervek), de nem tudod, hogyan vedd fel a tárgyaid? Itt egy kis segítség.

1. lépés: Be kell lépni a Neptun rendszerébe.
Ezt a http://www.hallgato.neptun.elte.hu oldalon tudjátok megtenni. A felhasználónévnél a betűs karaktereket (a,b,c) kis- illetve nagybetűkkel is be tudjátok írni, azaz például ugyanaz a te0ae9, mint a TE0AE9.

2. lépés: Ellenőrizzétek, hogy aktiváltátok-e magatokat az aktuális félévre. Ezt a menüsor Ügyintézés menüjére kattintva, a legelső menüpontnál tudjátok megtenni (Beiratkozás/Bejelentkezés). A regisztrációs kérelmeknél az adott félév melletti pluszjelre kell kattintanotok, ha ez megtörtént, felugrik egy ablak. Itt a Beiratkozás sorra kell kattintanotok. Ekkor a kérelem továbbításra kerül a TO-hoz, ahol feldolgozzák és beírják a státuszodat.

3. lépés: Ha sikeresen aktiváltátok magatokat (már az is annak számít, hogy leadtátok a kérvényt), a főmenüsor Tárgyak menüjét válasszátok, amire ha rákattintotok, legördül egy hat opcióból álló ablak. Ezek közül értelemszerűen a Tárgyfelvétel sorra kattintsatok.

Ekkor egy összetett felület jelenik meg, ahol többféle szempont alapján tudtok tárgyakat keresni.

A különböző sorok jelentősége:

Félévek: itt csak annyira kell figyelni, hogy az aktuális félév legyen kiírva.

Tárgytípus: Alapvetően célszerű a Mintatanterv tárgyai alapján keresni, mivel az összes kötelező, illetve kötelezően választható tantárgy megtalálható ezen módon. A Minden további intézményi tárgy használata akkor javasolt, ha a szabadon választható kreditkeretedből szeretnél fogyasztani. Erre az opcióra kattintva valóban minden intézményi tárgy megjelenik, tehát igen macerás lenne csak úgy kikeresni közülük azt a tárgyat, ami neked szimpatikus.
Ajánlott a listázott tárgyak fölötti a keresőfelületet használni, ahol többféle szempont alapján tudtok keresni (tárgy neve, tárgy kódja, kreditszám).

Mintatantervek: Itt a különböző, rátok vonatkozó tantervek közül tudtok választani. Az utóbbi években szinte minden évben új tantervet adtak ki, de itt csak a nektek megfelelő fog megjelenni, úgyhogy emiatt nem kell aggódnotok!

Tárgycsoport: Ennek a funkcióknak a legújabb frissítéseknek köszönhetően nincs jelentősége, jobb, ha a Minden opciót meghagyjátok.

Nyelv: Nem gondolom, hogy sokan szeretnétek abházul, vagy kasmírul hallgatni az Ásvány- és kőzettan előadásokat; de az például elképzelhető, hogy érdekel, tartanak-e valamilyen téged érintő kurzust angolul. Ha ez fennáll, itt tudjátok ezt beállítani.

Csak a meghirdetett tárgyak: Ezt a kis rubrikát jól teszed, ha bepipálod, mert akkor elkerülöd azokat az igen kellemetlen pillanatokat, mikor egy olyan tárgyat szemelsz ki magadnak, ami valójában nincs is meghirdetve (vagy például kiszűrheted, hogy mely kurzusok vannak meghirdetve keresztfélévben is).

Időszak kezdete / vége: Ezzel a két sorral nincsen semmi dolgotok.

Kurzusoktató: Ha egy órához kimondottan valamelyik tanár kurzusát szeretnétek felvenni, ennek segítségével irányítottan tudtok rákeresni.

4. lépés: A felvenni kívánt tárgy nevére kattintsatok rá, és válasszatok hozzá kurzust. Előadások esetében általában egyértelmű, hogy mit kell felvennetek (értsd: csak egy kurzus van hozzá, és annak fix az időpontja), de gyakorlatok esetén több kurzus közül is lehet választani.

Itt két fő szempont van:
– ki tartja? (amennyiben van preferált oktató, akihez kerülni szeretnétek)
– mikor van az időpontja? (sajnos sokszor ez a döntő szempont)

Ahhoz, hogy tudjátok, mikor van az adott kurzus, keressétek fel a TO honlapját (http://to.ttk.elte.hu/tanrend), ahol számos szempont alapján tudtok rákeresni a tárgyakra-kurzusokra, illetve ezek időpontjára.

További tanácsok, tippek:
– Folyamatosan figyeljétek, hogy a rangsorolásos jelentkezés alatt bent vagytok-e az adott kurzuson. Amennyiben nagyon sokkal a keretlétszám fölé túrnak ki titeket, igen kicsi az esélye, hogy visszakerüljetek.
– Az előzőből következik, hogy mindig legyen egy B tervetek, ami alapján át tudjátok szervezni az órarendeteket. Jó, ha készen álltok rá, hogy esetleg kitúrnak valahonnan – nektek is kényelmesebb, ha célirányosan veszitek át ilyenkor a kurzusokat, nem idegesen és kapkodva, illetve a többi hallgatótársatokkal szemben is etikusabb, ha nem random jelentkeztek más csoportokba.
– A tanrendet is célszerű figyelnetek, ugyanis könnyen megeshet, hogy bizonyos ütközések miatt hallgatók/oktatók kérésére megváltoztatják egy tantárgy időpontját.

Az esetleges további kérdésekre specifikusan tudunk válaszolni, bátran írjatok a foldtudszk@ttkhok.elte.hu címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük